Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

среда, 1. јул 2015.

Састанак на тему ''Археолошка истраживања и историјска проучавања–средњовјековни манастир у Доњем Детлаку''

Данас 30. јуна т.г. одржан је састанак у скупштинској сали Општине Дервента са темом ''Археолошка истраживања и историјска проучавања–средњовјековни манастир
у Доњем Детлаку'' а у оквиру пројекта „Убикација манастира Детлак – археолошка истраживања и историјска проучавања“, који проводи Центар за локални и регионални развој у сарадњи са Завичајним музејом из Градишке, Истраживачким центром „Искон“ и ЈУ „Туристичка организација општине Дервента“.
Финансијски покровитељ пројекта је Министарство цивилних послова из Сарајева у организацији Центра за локални и регионални развој Дервента.
    Састанку су присуствовали Епископ зворничко- тузлански Г.Г. Хризостом, начелник општине Дервента г. Милорад Симић, директор Републичког завода за заштиту културно- историјског и природног насљеђа Републике Српске г. Слободан Наградић, народни посланик у Народној скупштини Републике Српске г. Игор Жунић.
    На састанку су презентовани резултати археолошких истраживања на локалитету Детлак, које је припремио мр Бојан Вујиновић, дипломирани археолог, Завичајни музеј Градишка, затим подаци о историјским проучавањима и попису насљеђа дервентског краја које је припремио мр Дамир Кљајић, професор географије и историје, Истраживачки центар ''ИСКОН'', те ниво заштите културно-историјског комплекса Детлак, о чему је говорила Љубица Срдић, дипломирани археолог из Завода за заштиту културно- историјског насљеђа Републике Српске.
    У свом обраћању Преосвећени Владика Г.Г. Хризостом захвалио се свим учесницима на реализацији овог пројекта, нагласивши да је ово значајно не само за општину Дервента него и за свеукупно историјско насљеђе српског народа.
    Послије састанка потписан је и уговор између општине Дервента и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, којим је локалитет „Амбарине“ предат општини Дервента на располагање.
    У поподневним часовима сви учесници састанка посјетили су манастир у Доњем Детлаку гдје су вршена археолошка истраживања, као и „Амбарине“ гдје је у завршној фази извођење грађевинских радова на заштити овог локалитета. 

   
Извор:Епархија ЗТ