Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

недеља, 7. јун 2015.

Велики црквено-народни сабор у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи

Празник Свих Светих радосно и свечано дочекан је и прослављен у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Доњој Бишњи код Дервенте.
Овај манастир, који се налази у непосредној близини града Дервента, задужбина је Ратка Ђекића, а освећен је 2006. године на дан Свих Светих, и у спомен на тај дан Преосвећени Владика зворничко- тузлански Г.Г. Хризостом одредио је да се од ове године па у будуће организује Црквено - народни сабор, у знак сјећања на овај свети и велики дан за дервентску Посавину.
Свету архијерејску литургију служио је Епископ зворничко- тузлански Г.Г. Хризостом уз саслужење бројног свештеномонаштва, свештенства и вјерног народа.
У бесједи, Преосвећени Владика пожелио је свим сабраним у овој светој обитељи срећан празник Свих Светих, који су, како је нагласио, вијенац Цркве Христове, те да овај Црквено - народни сабор који је од овога дана установљен, траје кроз вијекове. Такође, захвалио се игуману Симеону и братству манастира на успјешној организацији овог сабора, као и свима присутнима који су својим учешћем обогатили данашњу свечаност. Према ријечима Владике Хризостома, манастири су увијек били мјесто гдје се наш народ са радошћу окупљао, крепио и напајао своју жедну душу.
Свој допринос дали су и Етно група ''Ива'' из Добоја са својим богатим репертоаром, као и КУД ''Озрен'' из Карановца који су узели учешћа у саборовању својим играма и пјесмама.
На крају је уприличена трпеза љубави у просторијама манастирског конака.

Архијерејски намјесник дервентски
протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић    

Извор:Епархија ЗТ