Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

субота, 11. април 2015.

Дочек Благодатног Огња у Епархији зворничко - тузланској

Вијест да ће ове 2015. године благости Господње по први пут БЛАГОДАТНИ ОГАЊ  званично и диреткно бити пренесен из Светог града Јерусалима у столни град Београд, истински је обрадовала све људе, а посебно вјернике.

То се посебно осјетило у Епархији зворничко-тузланској у којој се задњих осам дана највише о томе причало, размишљало и припремало за преузимање овог директног БОЖАНСКОГ БЛАГОСЛОВА. Ово је уистину велики и несвакидашњи историјски догађај за читав Српки православни народ али и за све друге народе и људе који преко нас примају и Божански благослов и благодат.
Благодатни Божански Огањ силази сваке године на Велику Суботу у Гроб Господњи у ком се тог тренутка моли Блажењејш Патријарх јерусалимски и цијеле Палестине или његов изасланик. Благодатни Огањ је директно и видљиво пројављивање Славе и Силе Божије само и једино у крилу ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ. Његовом силаску присутвују и друге хришћанске деноминације, али и људи других религија и вјера. Приликом силаска у простор гроба Господњег, Благодатни Огањ запали два снопа свијећа (по 33 свијеће у сваком)  које Патријарх држи у рукама. Чим се појави свјетлост у простору гроба Господњег отварају се врата гроба Господњег и Патријарх са упаљеним свијећама излази и узвикују: „Приђите, узмите Свјетлост!“
Силазак Божанског Благодатног Огња у гроб Господњи представља највеће чудо које се ево вијековима догађа. То је онај исти Божански Огањ који се кроз хиљадугодишњу библијску историју пројављивао пророцима и светим праведницима.
Одмах по објављивању вијести да ће Благодатни и Божански Огањ бити донесен у Београд, Епископ зворничко-тузлански г.г. Хризостом формирао је Епархијски свештенички тим који ће отићи у Београд на аеродром ''Никола Тесла'' и примити Благодатни Божански Огањ и донијети га у Саборни храм у Бијељини на Лединцима. Епархијски тим који је пренио Благодатни Огањ из Београда до Бијељине чинили су: протојереји-ставрофори Митар Тешић, Жико Мићановић, протођакон Славољуб Милошевић и ђакон Бојан Чечар.  Вечерас у 22:25 часова, Благодатни Огањ је стигао у Бијељину гдје га је дочекало мноштво вјерника предвођених Преосвећеним Владиком г.г. Хризостомом и свештенством. Испред Саборног храма Благодатни Огањ је подијељен прво свим Управама парохија и манастира, а потом и вјерном народу. Поводом дочека Благодатног Огња служено је мало молитвословље да Благодатни Огањ који вечерас примисмо ојача нашу вјеру, нашу љубав и хришћанску ревност. 

Извор:Епархија ЗТ