Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

понедељак, 5. јануар 2015.

Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа зворничко - тузланског Господина Хризостома


    Поштовани гледаоци и слушаоци,
    Браћо и сестре - драги епархиоти,

    МИР БОЖИЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ!
    СРЕЋНА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА 2015. ГОДИНА

    Сваког Божића, браћо и сестре,  поштовани гледаоци и слушаоци, налазимо се пред великом и непоновљивом Тајном, Тајном коју ми Хришћани исповиједамо и свијету објављујемо са три ријечи: ХРИСТОС СЕ РОДИ! ХРИСТОС значи ПОМАЗАНИК, тј. онај који је помазан не материјалним уљем којим су били помазивани јудејски цареви, већ помазањем „с Више“, односно, Божанском благодаћу! Дакле, Христос - Божији Помазаник се роди у Витлејему Јудејском.
    То је тајна Божића, односно Богочовјека Исуса Христа - чије Рођење прослављамо, којем се радујемо и веселимо, чији учесници постајемо. Божићу се радујемо не само ми Хришћани, као наслијеђе Божије на земљи, већ и читава творевина. 
    Од свег срца свима честитамо Божић, и желимо да Га заједно дочекамо у радости и прославимо у весељу, прије свега духовном и благодатном; да се као Народ Божији нађемо сви заједно у нашим светим храмовима; да се причестимо пречистим Тајнама Тијела и Крви Господње; да браћа и сестре у Тајни Цркве постанемо; да се изнад свега празником спасавамо. 
    За нас који се спасавамо Именом Христовим, рођење Господа Исуса Христа је Богочовјечански и историјски догађај у коме сам Бог сиђе међу људе и постаде дио наше људске историје. Бог постаде човјек, а човјек по благодати постаје Богочовјек. Све што је претходило, као и оно што се десило током рођења и послије рођења Богомладенца Исуса Христа у Витлејему Јудејском, потврђује да су се испунила сва пророчанства о рођењу Месије Емануила - Исуса Христа.
    Празник Рођења Сина Божијег Господа нашег Исуса Христа је благословена прилика за свакога од нас да свако себе види у овом догађају, али и да постави суштинско питање: „А ко сам ја у овоме празнику?“ Да ли активни учесник или само посматрач? Не би желио да нам празници долазе и пролазе, а ми да и даље све то доживљавамо и поимамо или тумачимо као дио неке цивилизацијске историје, дио културе и томе слично. Божић није то! Божић је дио свакога од нас. 
    Суштина нашег слављења Божића нека буде у нашој идентификацији са Христом Спаситељем. Приликом Његовог рођења анђели су се са Њим идентификовали пјевајући „Слава на Висинама Богу и на земљи мир! Међу људима добра воља!“  Исто су учинили и околни пастири који дођоше да виде шта се то дешава у једној од пећина Витлејемских. Исто и узвишеније учинише и мудраци са Истока који дођоше са даровима и поклонише се „Рођеноме“ и објавише свијету да се ''роди Цар Израиљев'' и да видјеше Његову звијезду на истоку.
    Ми, пак, умјесто тога отворимо срца своја за Христа, да Он дође свакоме од нас и да Га примимо и смјестимо у срца наша. Само тако се радујмо да Он, Христос  буде пуноћа наше Божићне радости. Не будимо посматрачи Божића, Божићних обичаја и корисници материјалних добара које за овај празник припремамо. Узвисимо себе и угледајмо Богомладенца Христа у јаслицама положеног и поклонимо Му се и предајмо Себе Њему, како би нас он, Спаситељ,  спасио.    Нека празник Спаситеља Христа буде празник нашега спасења у њему! 
    Посебно апелујемо на вас браћо и сестре, драги епархиоти, 
1. Поштујмо себе и чувајмо своје достојанство! Нико нас не може тако повриједити као ми сами себе! Оно што приличи незнабожцима и невјерницима не приличи нама хришћанима! А то се познаје по дјелима нашим! Каква су нам дјела таква нам је и вјера!
2. Имајмо међусобно љубави као браћа и сестре и дјеца Цркве Христове! По томе ће нас Он и познати ако љубав Христову међусобно имамо!
3. Молимо Господа Христа, Бога љубави и сваке утјехе, да нас заштити и  спаси од невоља и недаћа које преживјесмо протекле 2014.године! Страшна је и ушасна би 2014.година. Не поновила се! Молимо се Богу да се више никада нешто слично не понови. Али, и у невољама будимо људи, будимо јаки у вјери и одлучни у побједи добра. Такве нас хоће Бог. Као праведног Јова, који у једном моменту остаде и без дјеце и без имања, али не похули на Бога.
4. Посебно овога Божића молимо се Богу за избављење и спасење наше браће и сестара у великим невољама и биједама у Украјини, у Сирији, у Ираку, на нашем Косову и Метохији. Молимо, браћо и сестре, да Бог сам устане у одбрану нејаких и незаштићених, оних против којих су се уротили моћници овога свијета, а који ради својих интереса убијају људе, жене и дјецу, истребљују најстарије народе на свијету; који на најсуровији начин кољући јавно људе вријеђају достојанство истинских вјерника и самога Бога. Дигнимо сви заједно глас против таквих скрнавитеља вјере и људског достојанства.  
5. Молимо за све болеснике и страдалнике Африке и Азије који страдају не својим кривицама,  већ намјерама оних који над њима врше којекаве експерименте! На њима тестирају своје производе! Молимо за њих Богомладенца Христа да их заштити и избави из канџи њихових „вајних добротвора“!  
6. Посебно апелујем на све вас да се молимо за оно што анђели огласише у Витлејему: Међу људима добра воља! Мир Божији и добра воља нека буду два најузвишенија принципа међу нашим народним представницима. Јако смо забринути реториком и поступцима појединаца  који узимају себи за право да овај прекомјерно повријеђени народ још више и додатно повређују. Нека прије свега Мир Божији влада међу људима и народима, а добра воља нека буде потврда тог Божијег мира. Срећан и благословен Божић поздравом:


МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
СРЕЋА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА 2015.ГОДИНА!

Бијељина, 5. јануара 2014.
Епископ зворничко-тузлански
          +Хризостом
    
Извор:Епархија ЗТ