Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

уторак, 27. јануар 2015.

Светосавска академија у Дервенти

У понедељак, 26. јануара 2015. године са почетком у 19:00 часова у дервентском Центру за Културу одржана је Светосавска академија у организацији Црквене општине Дервента.
Академију је благословио Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, који је и кратким обраћањем поздравио све присутне.
У Светосавској академији узели су учешће ученици и наставници основних и средњих школа и Завода ”Будућност” из Дервенте.
Светосавску бесједу о Светом Сави одржао је Стефан Панзаловић ученик СШЦ "Михајло Пупин".

јереј Илија Јовић

Обраћање Преосвећеног Владике Хризостома:           

Драга браћо и сестре и драга дјецо,
нека је срећно навечерје Светога Саве овде које ево прослављамо у Дервенти, радујући се да смо управо дјеца Светога Саве. 
Бити светосавац, значи имати у себи прије свега љубав према Богу али исто тако и према своме роду. Свети Сава је инспирација био вијековима за све оне који су тражили Бога, који су жељели да служећи Богу служе своме српском народу. Радујем се да смо вечерас заједно да обновимо све оно што је српски народ некада имао а ове духовне академије, светосавске академије које су биле посвећене у славу и част Светог оца Саве, да сва наша дјеца, сав наш народ учествује управо у сјећању, памћењу, прослављању Светога Саве.
    Мање више, сви ми знамо ко је био Свети Сава, али оно што требамо да сви посебно истакнемо да је он био свети, да је био светитељ Божији. Често можда и не размишљамо шта то значи? То значи да он управо кроз свето живљење, свети подвиг, свету науку Христову себе учинио угодником Божијим, светитељем Божијим. Да сједи са престољу Оца Небескога, управо онако како је Господ казао да ће сјести с десне стране, да се моли за српски народ непрестано. Ако погледамо уназад осам вијекова, и погледамо кроз шта је прошао све српски народ, кроз које патње, које муке, која прогањања и злочине који су над њим учињени, питамо се како је уопште могуће да још ми постојимо. Али управо захваљујући што имамо Светога оца Саву који се за нас моли, можда некад нисмо ни достојни његовог имена али он као отац љубави, отац своје дјеце, своје отаџбине, свога рода, све нам то опрашта и поново се моли и непрестанпо моли Богу. Некад и плаче сигурно због наших гријехова, нашег богоотпадништва, али хвала Богу да његове молитве Бог услишава да нас увијек враћа ка Богу. Ми старији који смо прошли кроз шта смо све прошли, памтимо како је то било, не поновило се. Али захваљујући што смо славили Светога Саву и у невријеме и неприлике, кад су нам сви то бранили, кад смо патили због тога, Свети Сава нас је пред Богом заштитио. 
    Бог је благословио нову генерацију српског народа, посебно ме радују ова дјеца, која долазе и која се уче љубави Божијој, љубави према роду, према Отаџбини, према свему што је свето и честито, управо руковођена идејом и животом Св.Саве. Поново смо на добром путу.
    У тропару Св.Саве пјевамо: ”Да нас је он повео путем који води у живот вјечни…”. То је онај пут који је Господ казао: ”ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ. Немојте тражити неки нови пут, немојте тражити стазе неке и богазе, идите за мном јер ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ!”
    То је Св. Саво урадио, нас као српски народ је повео управо том стазом, тим путем који је Христос Господ. То је пут који води у живот вјечни. Зато управо славимо Св. Саву јер је српски народ из тешког мрака незнања, неписмености, учинио у XIII вијеку једним од најславнијих народа Европе. Народом који је оставио величанствена писана дјела културе. Који је оставио такву архитектуру, умјетност, да се данас читав свијет диви манастирима Сопоћани, Хиландару, Студеници, а то је управо дјело Св. Саве.
    Нека Господ благослови нас, Његовим молитвама све вечерас сабране, ако Бог да и сутра на Св. Литургијама, а посебно нека благослови нашу светосавску дјецу, омладину, да увијек будемо на правом путу, да не тражимо ништа што је туђе, него да држимо и цијенимо своје а да поштујемо све што је туђе. Да оно што је наше Светосавско, да то његујемо, да изграђујемо, да управо будемо препознатљиви као сви други народи који имају своју културу и поносе се њоме. Српски народ има најљепшу културу која се зове СВЕТОСАВЉЕ, е управо то светосавље да развијамо, да обогаћујемо сваки дан, сваке године.
    Посебно радује да смо вечерас овдје и да смо у Дервенти обогатили за једно вече, Светосавско вече, овом Светосавском академијом.
    Честитам свим учесницима и све вас срдачно поздрављам:
СРЕЋНА ВАМ СЛАВА СВЕТИ САВА, АМИН БОЖЕ.
Извор:
Архијерејско намјесништво дервентско