Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

уторак, 28. октобар 2014.

Епископ Хризостом служио у Гаревцу – Ново Насеље код Модриче

Синоћ, 26/13. октобра 2014. године у Храму Свете Петке Параскеве у Гаревцу-Ново Насеље код Модриче, служено је велико вечерње богослужење у част преподобне мати Параскеве – Свете Петке.
Због узвишног анђеоског чина проте и браћа свештеници препустили су синђелу Нектарију (Тешић),настојатељу манастира Дуга Њива, да началствује вечерњим богослужењем. Оцу Нектарију саслуживали су:
протојереј-ставрофор Милорад Бајбић, свештеник подновљански, протојереј-ставрофор Перо Танацковић, свештеник модрички, протонамјесник Бојан Лазић, свештеник црквински и јереј Небојша Товирац, свештеник крушковопољски. За пјевницом су пјевали надлежни свештеници јереји Недељко и Никола Горановић и студенти Богословских факултета Перо Петровић и Стефан Лазић.
Након вечерње службе отац Небојша Товирац бираним и веома надахнутим ријечима говорио је, како о Светој Петки Параскеви, тако и о скромности, васпитању и образовању дјеце у школи и кући, гдје истакао да родитељи, учитељи и вјероучитељи треба да уче дјецу да се угледају на светитеље, а не да буду успјешни пословни људи и да само стичу материјална блага... После дивних ријечи оца Небојше, народ је прилазио на благослов да прими од освећених приноса, гдје су цјеливали икону Свете Петке и били помазани освећеним уљем.
На крају је отац Никола Горановић захвалио се сабраћи који су дошли да, заједно са вијерним народом парохија гаревачких, принесу молитве Господу Богу и преподобној мати Параскеви – Светој Петки и позвао свештенике у светосавски дом да се после вечерње службе и тјелесно окријепе.
Данас, 27/14. октобра 2014. године, када наша Православна црква прославља успомену на преподобну мати Параскеву – Свету Петку, испред Храма Свете Петке Параскеве у име вјерног народа и свештеника гаревачких, старјешина храма јереј Никола Горановић дочекао је и поздравио Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, пожеливши му добро дошлицу, а у исто вријеме изразивши велику захвалност што је Преосвећени владика поред великог броја храмова у Епархији зворничко-тузланској који славе Свету Петку, одвојио вријеме да посјети парохије гаревачке и храм гаревачки. Овом приликом отац Никола замолио је Г. Хризостома да се истински помоли Господу Богу за вјерни народ гаревачких парохија и да их очински поучи.
Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Хризостом. Епископу Хризостому саслуживали су: Архијерејски замјеник и намјесник модричко-градачачки, протојереј-ставрофор Јово Лакић, први парох шамачки и јереј Стаменко Станковић, први парох модрички, те протођакон Славољуб Милошевић. За пјевницом су пјевали јереји Недељко и Никола Горановић, апсолвент Богословског факултета Александар Стевановић и студенти Богословских факултета Перо Петровић и Стефан Лазић. Црква је била премала да прими све вјернике, од којих се велики број причестио.
После читања Светог јеванђеља Господин Хризостом обратио се вјерном народу са предивном бесједом, тумачећи причу о мудрим и лудим дјевојкама, гдје истакао да поред свјетиљке потребно да имамо и уље да се не би свјетиљке гасиле, као што су за вјеру потребна добра дјела да би постали чланови Царства Небеског... У наставку бесједе Господин Хризостом говорио је о Светој Петки и о њеној вјери, која је, као и мудре дјевојке, имала поред вјере и добра дјела те је задобила Царство Небеско... пред крај бесједе говорио је о народу који кад сматра да је најјачи има најмању вјеру и тад су најслабији, док ови парохијани (избјеглице-прогнаници) кад су најслабији материјално, духовно су најјачи што се може видјети, јер су саградили и украсили прелијеп храм Божији и што граде парохијски дом...
Након Свете Литургије услиједило је даривање часног крста, барјака и светих икона, опход око храма, помен палим борцима из последњег Отаџбинског рата и ломљење славског колача. Кум славе била је породица Милоша Петровића из Гаревца, а за кума за идућу годину јавио се Стефан Јовановић.
После ломљења славског колача КУД „Завичај“ са гаревачких парохија одиграо је двије кореографије, а чланица КУД-а Зорана Стојановић одпјевала је прелијепим анђеоским гласом пјесму Црвен цвете.
Након игре и пјесме кумови данашње славе припремили су испред храма послужење за све вјернике, док је отац Недељко Горановић у свом дому угостио Господина Хризостома и свештенство уз богату трпезу љубави.
Све је добро и честито било и миломе Богу приступачно !

Старјешина храма
јереј Никола Горановић 
Извор:Епархија ЗТ