Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

субота, 13. јул 2013.

Устоличен владика зворничко - тузлански Хризостом

Његова светост патријарх српски Иринеј, заједно са члановима Светог архијерејског синода, уз присуство осамнаест епископа, званичника РС, предсједника Народне скупштине Игора Радојчића, министра рада и социјалне заштите Петра Ђокића, представника заједничких органа и институција на нивоу БиХ, начелника више општина и вјерника из сјевероисточног дијела РС, обавио је данас свечано устоличење Његовог преосвештенства Хризостома на трон епископа зворничко - тузланских у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини.
                                 Устоличен владика зворничко - тузлански Хризостом             Фото: Глас Српске

Данас смо овдје сабрани да саопштимо одлуку наше Цркве, нашег Светог архијерејског сабора и да у трон апостола зворничко - тузланског уведемо новоизабраног епископа Хризостома. Будући да је досадашњи епископ владика зворничко - тузлански Василије, због слабог здравственог стања замолио Свети архијерејски сабор да га ослободи управљања епархијом зворничко - тузланском, замолили смо епископа бихаћко- петровачког да преузме ову епархију и он је то прихватио. Објављујемо нашом граматом да Његово преосвештенство епископ зворничко - тузлански има по благодати духа светога сва права учења, свештенодејствовања и духовног управљања, која му по свештеним канонима припадају. Позивамо свештенство епархије зворничко - тузланске да преосвећеног епископа Хризостома слушају као добра дјеца свога родитеља, као ученици свога учитеља и пастира, а на корист наше свете православне цркве и српског народа, истакнуто је у грамати коју је потписао партијарх српски Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј истакао је у свом обраћању присутним вјерницима и гостима да смо сви ми дјеца Божја, без обзира коју боју коже имамо, којој култури и традицији религијској припадамо.
- Радује се Господ оваквим саборовањима и оваквим догађајима. Вера, браћо и сестре, није филозофија, није посебан етички систем, већ је то живот по Богу, по Христу, по Јеванђељу. Ми православни, данас и овде, заједно са представницима Католичке цркве, са нашом браћом Муслиманима, практично показујемо да смо народ Божји. Сви ми поштујемо и славимо Бога, Спаситеља нашега Христа. Овде смо да покажемо да носимо бога у срцима својим. Диван је овај храм у коме се налазимо, али, Господ се највише радује храмовима које подижемо у срцима својим, у својим душама. То је живи Храм Божји. Због тога и постоји Црква Божија и све светиње, да у њима, уз Благослов Божји градимо храм Божји у нама, поручио је партијарх Иринеј.
Захваливши се на повјерењу које му је указано, новоустоличени епископ зворничко - тузлански Хризостом позвао је вјернике своје нове епархије на духовну обнову, истакавши да је свјестан своје недостојности, искушења, али и одговорности коју је прихватио у тренутку избора на нову дужност.
- Преузео сам велику одговорност пред Богом, пред историјом и пред вама, вјерницима. Чврсто и непоколобљиво вјерујем да ме Господ позвао да будем ваш вјерни слуга, ваш пастир и ваш смјерни молитвеник пред Богом. Кренимо са Христом нашим у нове духовне подвиге и побједе, јер он нам, поред свих искушења и страдања, даје наду и снагу, вјеру у нашу цркву Светосавску, поручио је новоизабрани епископ зворничко - тузлански Хризостом.
Хиљаде окупљених вјерника који су стигли у Бијељину из свих крајева Републике Српске прати литургију на видео-биму који је постављен испред Саборног храма.
Епископ Хризостом биће уведен у трон епископа зворничко-тузланских сутра у Саборном храму у Тузли.
Епархија зворничко-тузланска има шест намјесништава, са 142 парохије и 106 активних свештеника. Сједиште Епархије је привремено у Бијељини, до повратка у Тузлу.
Од 1978. до 2013. године на челу Епархије био је епископ Василије Качавенда, а од 2013. године на челу Епархије зворничко-тузланске је епископ Хризостом Јевић.
Владика Хризостом позвао на духовну обнову
Нјегово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом рекао је у бесједи након устоличења да ће са свештенством и вјерницима учинити све да буде сачувано, унапријеђено и надограђено све оно што је у Републици Српској свето, честито и Богу приступачно.
"Тамо гдје су изобиље и благодати Божије, ту су и велика искушења. Не опуштајмо се, већ бдимо и молимо се, одупримо се молитвом и православним духом свим искушењима која долазе", апеловао је владика Хризостом.
Он је позвао све вјернике да иду путем духовне обнове, да буду више Божији него своји, а Црква ће им на том путу помоћи у изналажењу рјешења за све изазове и искушења.
"Нећемо, нити смијемо запостављати прошлост нашега народа, него ћемо из ње црпити снагу за садашњост и за будућност. Нећемо улазити у туђи посао, али ћемо будно пазити, пратити и водити рачуна о томе шта се то нуди и даје нашем народу, јер данас нам се све и свашта нуди будзашто и даје забадава", упозорио је епископ Хризостом.
Он је најавио да ће управљати Епархијом с љубављу, мудро и праведно и да ће служити Богу, народу и роду своме.
"Црква је у дугој историји прогањана, гоњена, распињана и на стуб срама издизана. И данас је опет у страдањима од оних који дишу непријатељски према свему што је свето и божанско", рекао је Хризостом.
Он је подсјетио да Црква нису појединци нити свештенство, већ сав народ крштен и да, ако страда један члан Цркве, страда и пати цијела Црква његова.
"Не бојте се, кренимо напријед у нове духовне подвиге и побједе, с повјерењем у цркву своју светосавску", поручио је епископ Хризостом у првом обраћању народу након устоличења.

Ђ.В.                                
                                                Извор: Глас Српске

ПОГЛЕДАЈТЕ...

Устоличен епископ зворничко-тузлански Хризостом

http://www.youtube.com/watch?v=hhRyr9Chpo4

ИНТЕРВЈУ СА НОВОУСТОЛИЧЕНИМ ВЛАДИКОМ ЗВОРНИЧКО - ТУЗЛАНСКИМ ХРИЗОСТОМОМ

http://youtu.be/BuSz9_R1qRA