Добро дошли +++Храм"Преображења Господњег"+++Трећа парохија дервентска
"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

петак, 27. јул 2012.

Храм"Преображења Господњег" на лијевој обали ријеке Укрине

Благословом Преосвештеног Епископа Зворничко-тузланског започети су припремни радови за изградњу храма „Преображења Господњег“ у Новом насељу у Дервенти. Изградња храма предвиђена је на локацији КЧ 351/115 КО Дервента 2, површине 6223 м2. На лијевој страни тока ријеке Укрине не постоји ни један саграђен храм, те се указала потреба да се поред постојеће цркве „Успења Пресвете Богородице“ започне изградња новог храма. Епископ је благословио да се на тој локацији припреми привремени богослужбени објекат, како би се окупила богослужбена заједница, а самим тим олакшала изградња храма. Храм ће својом изградњом окупљати и околна насеља: Дервентски Луг, Омерагиће, ул. „16. Крајишке бригаде“ и друга насеља са лијеве стране тока Укрине , све до „Новић“ бензиске пумпе. У наставку домови ће гравитирати новом храму „Преподобне матере Параскеве“ у Агићима. Епископ је благословио да се у будућности у Новом насељу направи и парохијски дом како би се у њему настанио свештеник и тиме стекли услови за формирање парохије. Подручје на којем је планирана изградња храма је подложно плављењу, те су прве активности биле усмјерене на превазилажење тог проблема. С тим у вези су започете припреме за насипање терена и издизање нивоа земљишта на којем ће се налазити храм. Добре сараднике и помоћнике смо нашли у припадницима ОС Босне и Херцеговине инжењеријског батаљона у Дервенти, на челу се пуковником господином Драгољубом Чубриловићем. Црквена општина Дервента је упутила званичан допис Министарству одбране БиХ за помоћ приликом насипања терена. Процес одобрења је у завршној фази и очекује се почетак радова. Помоћ је обећала и дервентско предузеће „Геокоп“. Идеју и нацрт микролокације објеката дала је госпођица Јефимија Шербић дипломирани инжењер архитектуре.
Нацрт микролокације:Јефимија Шербић дипл.инж.архитектуре
На пројекту учествује и господин Горан Јефтић дипломирани инжењер грађевинарства, а такође и госпођа Споменка Живанић дипломирани инжењер грађевинарства. Испитивање носивости тла и друга геомеханичка истраживања урадила је фирма „Earth“ из Тузле, на челу са Др Миланом Стевићем дипл. инж. Геодетска мјерења и обиљежавање парцеле извршио је господин Синиша Кузмановић дипломирани инжењер геодезије. Сви наведени сарадници су свој дио посла и савјета учинили као прилог цркви.Црквена општина Дервента је упутила захтјев Министарству одбране за додјелу на привремено кориштење војних контејнера од којих би био монтиран привремени богослужбени простор. И тај процес је у току. Предузеће „Феромастер“ из поља планира једну донацију за израду куполе привременог богослужбеног простора. 

Поднесен је захтјев предузећу „Унис“ за додјелу цијеви како би се храм покрио, а такође и захтјеви за прикључак воде и струје. Црквена општина је поднијела захтјев општинским органима за куповину наведеног  земљишта. До сада су организоване двије мобе на којима се вршило чишћење терене ради припремања услова за даљи рад. Дана 23. јула одржана је сједница иницијативног одбора за оснивање Грађевинског одбора, а седам дана након тога је планирана и конститутивна сједница Грађевинског одбора.Сви који су ради да помогну у овом Богу угодном дјелу, могу се јавити одборницима или надлежном свештенику и учествовати на било који начин.


„Ако Господ не сазида дом,
            узалуд се труде они који га зидају;
ако Господ не сачува град,     
            узалуд  не спава чувар“ (Псалам 12)


Приказ локације на мапи
локација будућег храма"Преображења Господњег"
(кликни на текст изнад)